fredag, november 18, 2011

Skaldjur är gott

Datum: 17 november 2011
Middag nr: 77
Kockar: Johan & Magnus
Plats: Magnus

Så har vi äntligen invigt Magnus och Christinas hem i äkta pumpernickelanda. Kvällen gick i skaldjurets tecken och kanske lite förvirrat också? Rättika till efterrätt är inget man stöter på var dag, spännande. Som sammanfattning så tar vi Peters kommentar "middagen var som en normalfördelnings kurva".

Till förrätt blev det idag Pomelosallad med asiatisk kryddning hämtat från TV3. Till det ett smarrigt Alsace vin, Pinot Gris Réserve


Dagens varmrätt blev en underbar havskräftsoppa med äppelkompott. Receptet hittade vi i Mat och Vänner, Till det så serverades en riktigt trevlig chardonnay (Simsonsig)




Till desserten så blev det lite upp och ned vända världen. Getost med rättika, hjortron, honung och nötsallad, är kanske inte vad man förväntar sig när man ska äta dessert. Till det här så blev det en Tokaji, Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos .








Peters kommentar
Betyg:

Johans kommentar
Starten var bra men inte topp. Räkorna försvann lite i alla andra smaker. Pinot gris passade fint ihop med de asiatiska smakerna. Varmrätten var kvällens huvudnummer och får högsta poäng, underbar. Och Chardonnayen gifte sig fint med soppan. Sen så har vi desserten som får godkänt förutom konsistensen på Getostbrûléen. Sammantaget en bra middag där soppan kommer att finnas kvar länge i mina smaklökar.
Betyg: 3, 5, 2+

Magnus kommentar
Förrätten var något av en besvikelse. Alldeles för mycket beska från pomelon för min smak. Huvudrätten blev en fullträff. Efterrätten tror jag hade kunnat bli en fullträff. I bruleén skulle vi behövt lite mer äggula för att få den att stelna helt, rättikan skulle att torkats av ordentligt så att den inte vattnade sig under gratineringen.
Betyg: 2/5/2

Jannes kommentar
Förrätten var god, men som Magnus redan nämnt lite för besk för ett högre betyg. Huvudrätten däremot tycks ha fallit alla på läppen. Eller, som Joey i vänner skulle ha sagt; "What's not to like?" Den får toppbetyg. Efterrätten smakade bra även om konsistensen på bruleén drar ner helheten lite. En ganska rejäl efterätt, vilket ju inte gör någonting, eller kanske t.o.m. är positivt efter en soppa som varmrätt.
Betyg: 2+/5/2

onsdag, maj 25, 2011

I mästerkockens spår

Idag plankar vi rakt av. Dagens meny har Louise Johansson, vinnare i "Sveriges Mästerkock" 2011, komponerat för Coops tidning Mersmak (nr 5/11 sidan 6-9).

Förrätten: Tartar på pilgrimsmussla och lax med avokado och granatäpple. Vitt vin Vicar's Choice.














Varmrätten: Lammrostbiff med ljumma primörer och getost. Rött vin: Duette Pinot Noir.














Desserten: Kardemumma- och vaniljpannacotta med rabarberkompott och mandelkrisp.





Datum: 25 maj 2011
Middag nr: ??
Kockar: Janne & Peter
Plats: Peter (Kompanigatan 36, Linköping)

fredag, mars 11, 2011

Nordiska smaker

Idag är temat nordiska smaker, representerade av löjrom, hjortstek och hjortron. Efter så många år kände vi för att ändra ramarna för våra middagar något. Istället för att två lagar mat och två är gäster, så är det nya denna gång att alla fyra hjälper till med maten. Det är fortfarande två av oss som står för recepten och inköpen, men i köket hjälps vi åt.

Schalottenlöktarte med löjrom
Vi inleder med en tarte, eller snarare en lökbakelse, toppad med löjrom. Receptet är hämtat från Arla. I glasen häller vi bubbliga vita Cape Crown Cuvée Brut (7863).







Hjortstek med vinägerfläsk och kompott på potatis och äpplen
Dagens varmrätt baseras på en hjortytterfilé som Peter fått av sin svärfar Sune. Försiktigt tillagad på låg värme i ugnen blir den jämnt rosa från kärnan ut till kanten. En utmaning till "gästkockarna" är att med kålrabbi göra något gott, vilket resulterar i en krispigt lättbräserad tillbehör. Receptet är skapat av Tina Nordström och hämtat från SVT. Vi dricker austalienska rödvinet Gurra Gurra Creek Shiraz (6302) till.

Friterad Camembert med hjortron
En klassiker från svunnen tid blir kvällens dessert. Toppad med riterad persilja och ackompanjerad av finska starkvinet Lakka Hjortronvin (3740) tar den oss med några decennier tillbaka. Det finns säkert tusen varianter av receptet, men vi kollade på Tasteline för inpiration.




Peters kommentar
En god middag tillagad och intagen under trevliga former. Det var kul att laga mat tillsammans alla fyra, det borde vi fortsätta med. Förrätten smakade fint och vann i långa loppet med sina milda smaker. Hjortsteken var kvällens höjpunkt, perfekt på alla sätt och vis. Vinägerkokt fläsk, kålrabbi och vinval satt satt som en smäck. Desserten gjorde mig inte så glad. En smakrikare camembert och ett intressantare vin kunde dock säkert ha höjt upplevelsen.
Betyg: 3/4+/2

Johans kommentar
Håller med föregående att det var trevligt att alla var med och lagade maten.
Förrätten blev en fin inledning på kvällen. Fina naturliga smaker, löjrom blir aldrig fel. Hjortsteken var underbar, perfekt tillagat. Det här tror jag skulle gå hem på vilken Nobelmiddag som helst. Gurra Gurra passade utmärkt.
Efterrätten var väl lite av kvällens lågvattenmärke. En klassiker som kan bli bättre.
Betyg: 3+/4+/2

Jannes kommentar
En förrätt med friska smaker, som retade smaklökar och aptit precis lagom. Hjortsteken var verkligen en härlig smakupplevelse. Perfekt tilllagad och med härliga smaker med tillbehören.
Desserten är ju en klassiker, och det var nog inget fel på tillagning eller servering här heller, men det blev inte så spännade bara.
Betyg:3+/4+/2

Datum: 10 mars 2011
Middag nr: 76
Kockar: Johan & Peter
Plats: Peter (Kompanigatan 36)

fredag, januari 21, 2011

Tips från kocken angående Crème Brûlée

Tips från kocken om att tillaga crème brûlée:
1. Lägg till 1-2 extra äggulor till receptet eftersom ofta så är äggulorna små på de ägg man köper i affären.
2. Gör din crème brûlée under 3 dagar. Dag 1 - koka samman smeten och ställ sedan in den i kylen till dagen efter så den får dra till sig vaniljen ordentligt. Dag 2 så bakar men den i ugnen på 95-100 grader tills den har stannat. Sedan ställer man in formarna i kylen till dag 3, då man har på socker och bränner av och äter den.
3. Använd en termometer när man kokar upp "smeten" och stoppa vid 80 grader.
4. Använd inte vattenbad utan ställ formarna direkt på plåten.

torsdag, januari 20, 2011

Klockan sju hos mig

Datum: 20 januari 2011
Middag nr: 75
Kockar: Janne & Magnus
Plats: Janne

Nya årets första middag med Pumpernicklarna var efterlängtad. Denna gång samlades vi hemma hos Janne på Söderleden, och Magnus & Janne stod för matlagningen. I brist på hjortfilé, som var tanken från början, så föll vårt val på en lammfilé från Skönero Kött - Linköpings nyöppnade köttbutik.

Förrätten utgjordes av en Lammfilé V.S.O.P - konjaksmarinerad lammfilé. En variant av en rätt från programmet "Halv åtta hos mig" och till detta serverades det en Blason Crémant de Bourgogne (#7687)









Varmrätten utgjordes av Torskrygg med prästostpuré, stekta kantareller och pepparrotscreme - ett recept hämtat från tidningen Mat & vänner och till detta serverades det en god Errázuriz Pinot Noir (#6294).







Valet av efterrätt denna kväll föll på en klassisk Crème Brûlée med bär och därtill serverades ett glas vitt portvin.














Peters kommentar
Betyg:

Johans kommentar
Betyg:4+/4/2
Förrätten var en riktig höjdare. Jag är väldigt svag för den här sortens rätter. Varmrätten var god den också. Pepparrotskrämen gav tydlig mersmak. Efterrättsklassikern blev lite av en besvikelse då den var mer som en vaniljsås än brûlée även om smaken var bra. Summa summarum, en god middag med ackompanjerande drycker.

Magnus kommentar
Betyg:

Jannes kommentar
Betyg: 4/4/2
En lyckad trerätters om man ser lite mellan fingrarna med ett litet olycksfall i arbetet; Konsistensen på vår Crème Brûlée blev alldeles för lös (därav det låga betyget), trots att vi följde receptet. Smaken däremot var väldigt god. Den konjaksmarinerade lammfilén var fantastiskt fin och bubblet till passade riktigt bra. Även huvudrätten föll mig på läppen med lite svenska smaker av svamp och rårörda lingon.