fredag, mars 11, 2011

Nordiska smaker

Idag är temat nordiska smaker, representerade av löjrom, hjortstek och hjortron. Efter så många år kände vi för att ändra ramarna för våra middagar något. Istället för att två lagar mat och två är gäster, så är det nya denna gång att alla fyra hjälper till med maten. Det är fortfarande två av oss som står för recepten och inköpen, men i köket hjälps vi åt.

Schalottenlöktarte med löjrom
Vi inleder med en tarte, eller snarare en lökbakelse, toppad med löjrom. Receptet är hämtat från Arla. I glasen häller vi bubbliga vita Cape Crown Cuvée Brut (7863).Hjortstek med vinägerfläsk och kompott på potatis och äpplen
Dagens varmrätt baseras på en hjortytterfilé som Peter fått av sin svärfar Sune. Försiktigt tillagad på låg värme i ugnen blir den jämnt rosa från kärnan ut till kanten. En utmaning till "gästkockarna" är att med kålrabbi göra något gott, vilket resulterar i en krispigt lättbräserad tillbehör. Receptet är skapat av Tina Nordström och hämtat från SVT. Vi dricker austalienska rödvinet Gurra Gurra Creek Shiraz (6302) till.

Friterad Camembert med hjortron
En klassiker från svunnen tid blir kvällens dessert. Toppad med riterad persilja och ackompanjerad av finska starkvinet Lakka Hjortronvin (3740) tar den oss med några decennier tillbaka. Det finns säkert tusen varianter av receptet, men vi kollade på Tasteline för inpiration.
Peters kommentar
En god middag tillagad och intagen under trevliga former. Det var kul att laga mat tillsammans alla fyra, det borde vi fortsätta med. Förrätten smakade fint och vann i långa loppet med sina milda smaker. Hjortsteken var kvällens höjpunkt, perfekt på alla sätt och vis. Vinägerkokt fläsk, kålrabbi och vinval satt satt som en smäck. Desserten gjorde mig inte så glad. En smakrikare camembert och ett intressantare vin kunde dock säkert ha höjt upplevelsen.
Betyg: 3/4+/2

Johans kommentar
Håller med föregående att det var trevligt att alla var med och lagade maten.
Förrätten blev en fin inledning på kvällen. Fina naturliga smaker, löjrom blir aldrig fel. Hjortsteken var underbar, perfekt tillagat. Det här tror jag skulle gå hem på vilken Nobelmiddag som helst. Gurra Gurra passade utmärkt.
Efterrätten var väl lite av kvällens lågvattenmärke. En klassiker som kan bli bättre.
Betyg: 3+/4+/2

Jannes kommentar
En förrätt med friska smaker, som retade smaklökar och aptit precis lagom. Hjortsteken var verkligen en härlig smakupplevelse. Perfekt tilllagad och med härliga smaker med tillbehören.
Desserten är ju en klassiker, och det var nog inget fel på tillagning eller servering här heller, men det blev inte så spännade bara.
Betyg:3+/4+/2

Datum: 10 mars 2011
Middag nr: 76
Kockar: Johan & Peter
Plats: Peter (Kompanigatan 36)

Inga kommentarer: