måndag, mars 05, 2007

Cajun

Datum: 28 Februari 2007
Middag nr: 52
Kockar: Johan & Peter
Plats: Kompanigatan 36, Linköping (Peter)

Debut för Pumpernicklarna i Peters (och Hannas) nya lägenhet i Hagaberg, Linköping. Kvällens pumpernickelevenemang gick av stapeln något underbemannad. Janne kastade in handduken redan dagen innan vilket gjorde att vi fick klara oss på trenne man hand. För att markera att tillstånden inte var som vanligt fick Magnus äran att hjäpa kockarna med enklare handgrepp, såsom vinsmakande och citruspressning.

Gumbo med scampi
Den här grytan är egentligen tänkt som huvudrätt, men sparsamma portioner, ett överdåd av scampi och bröd i stället för ris förvandlade gumbon till en trevlig förrätt. Receptet är plockat från ett slitet tidnigsurklipp av okänt ursprung. Vi drack ett amerikanskt torrt vitvin till detta, Fetzer Valley Oaks Chardonnay (16653).

Grillade revben med kanderad sötpotatis
Revbenen kokades i ett hickory smoke-doftande spad innan vi penslade på rikligt med tabascohet sås och grillade det färdigt i ugnen. Den kanderad sötpotatisens med smak av citrusfrukt ackompanjerade köttet på tallriken. Även dessa recept kommer från tidningsklipp. Till detta passade en annan amerikanare bra, Fetzer Barrel Select Zinfandel (6425).

Citron- och grapesoppa
En len och syrlig citron- och grapesoppa funkade bra som avslutning på en mättande, smakrik måltid (recept från Ica-kuriren. Visserligen ingen uttalad cajunrätt, men citroner är en återkommande ingrediens i amerikanska sydstatsdesserter. Soppan känns därför inte alls fel i sammanhanget. Originalreceptet modiferades genom att marängen serverades flytande i tallriken, inte bakad på soppskålskanten.

Peter kommentarer
Jag har länge velat laga cajunkäk, men det har aldrig blivit av. Färsk okra, som är en nyckelingredienserna i cajunköket, på den lokala konsumbutiken väckte åter tanken och Johan var inte sen att hänga på. Att någon okra sedan inte fanns att uppbringa inför middagen var förstås ett plump i protokollet, men inget oöverstigligt hinder.

Räkgumbon med sin aromatiska tomatbas och perfekt tillagade scampi funkade utmärkt som förrätt. Chardonnay-vinet från Fetzer matchade de kraftfulla smakerna från grytan väl. Revbensspjällen blev härligt möra efter ett långkok i spadet med lök, flytande röksmak och chilipulver. Tigersås hade vi ingen, istället fixade vi en grillsås på ketchup, tabasco, citron och honung. Rejält med sås penslades på spjällen före grillningen i ugnen med lyckat resultat. Sötpotatisen (fantastiskt god rotsak, prova gärna ugnsbakade halvor serverade med en stor klick creme fraiche och brun farin till just grillat kött) i sin söta citrus- och smörsky var mycket god till. Jag saknade ett genomtänkt tillbehör, kanske någon liten grönsaksrätt. Zinfandeln från Fetzer fungerade bra till den smakrika anrättningen. Citrussoppan till desserten smakade bra, men hade en bismak som jag associerade med nyponsoppa (jag förstår inte varför) som kanske inte kändes supersexig.
Betyg: 4/4/3-

Johans kommentarer
Cajun var en ny bekantskap för mig. Först trodde jag att den sortens mat bara var stark och att man skulle förvandlas till en riktig redneck men ack vad jag bedrog mig och det på båda punkterna.

Räkgumbon var rik på smaker och stark men inte för stark. En mycket trevlig start på middagen. Vinet som serverades till passade alldeles utmärkt till dom väl tilltagna smakerna. Varmrätten blev god och även den var smakrik. Blandningen av smaker från hickory smoke, cajunkryda och den kanderade sötpotatisen gifte sig riktig bra. Zinfandeln, som för övrigt är Kaliforniens paraddruva, passade utmärkt till denna rätt. Dock så tycker jag att varmrätten var aningens svagare som rätt än räkgumbon. Efterrätten då, en frisk och smakrik soppa som tyvärr fick en aningens fadd smak från någon obestämd ingrediens. Kanske var det som Peter nämnde tonen av nyponsoppa som gjorde det. Som sammanfattning kan sägas att middagen började riktigt bra men sedan blev det en svag nedförsbacke.
Betyg: 4/3+/3-

Magnus kommentarer
Nu var det ju ett tag sen middagen men det är ändå några smakupplevelser som står ut från mängden. Först och främst tigerräkorna. Lagom tillagade är det nästan alltid en succé. Ofta kan jag tycka att skaldjur och fisk i starka rätter inte är en bra kombination eftersom de starka kryddorna lätt tar överhanden. Så var dock inte fallet här, styrkan i rätten var mycket väl avpassad.

Tätt efter kommer minnet av rök. Jag tyckte faktiskt det luktade lite rök om mina kläder dagen efter. Eller närmare bestämt hickory smoke. Kul ingrediens som jag gärna skulle använda mer av. I det här fallet passade det utmärkt till möra, på gränsen till sönderfallande, revbensspjäll.

Sist men inte minst minns jag kombinationen av sötpotatis och citrus. Oväntat smakrik kombination. Sötpotatis är något jag mycket sällan använder i min matlagning men det kanske det blir ändring på nu. Ska nog ta och prova Peters tips någon gång.

Betyg: 4-/3+/3-

Inga kommentarer: