måndag, juli 02, 2007

Hickoryrökta revbensspjäll med två såser



Den gångna helgen träffades ett gäng grabbar på Torrön i Västerviks skärgård, däribland vi i Pumpernicklarna (läs mer om träffen). Frampå kvällen grillade vi revbensspjäll, och receptet som låg till grund har vi provat på en av Pumpernicklarnas middagar (Cajun). Här kommer receptet på spjällen samt de två såser som serverades till.

Hickoryrökta revbensspjäll
Revbensspjäll efter smak (kamben, tunna eller tjocka)
Liquid Smoke, en flaska (ca 150 ml)
1,5-2 liter vatten
1 gul lök i klyftor
3 msk chilipulver (chilimix)
Cajunkrydda (se nedan)
Tiger Sauce, en flaska (ca 150 ml)

Koka upp vatten och tillsätt lök, chilipulver och Liquid Smoke. Buljongen ska täcka köttet under kokningen. Det går bra att koka flera omgångar kött i samma buljong. Lägg i köttet och låt sjuda 30-45 minuter tills det är färdigt. Ta upp spjällen och låt dem svalna något. Krydda med cajunkrydda och låt vila 10 minuter. Pensla med Tiger Sauce. Snåla inte! Grilla spjällen tills ytan är knaprig.

I Svergie finns Liquid Smoke och Tiger Sauce att köpa i de flesta livsmedelsbutiker, bland annat av märket Try Me.

Cajunkrydda
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 tsk mald vitpeppar
2 tsk mald svartpeppar
1,5 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad oregano
1 krm spiskummin
1 krm torkad basilika
1 tsk paprikapulver.

Blanda alla ingredienser ordentlig och förvara i burk med tätslutande lock.

Grillssås med pepparrot
En sås med härligt sting. Det busenkla receptet är taget från Arla, det är bara att blanda samman de kalla ingredienserna. Jag använde hälften slottsenap, hälften dijonsenap, vilket gav en fyllig och fin senapssmak.

(4 portioner)
2 dl gräddfil
1/2 tsk salt
2 msk riven pepparrot
1 msk senap
1/2 dl hackad gräslök

Amerikansk grillsås
Ett recept från ICA-kuriren på en sås som är lika god varm som kall, och som passar perfekt till grillat kött.

(8 portioner)
1 dl gul lök, hackad
2 msk olivolja
5 vitlökklyftor, finhackade
1,5 dl tomatpuré
1 dl chilisås
3 dl vatten
0,5 dl rödvinsvinäger
1 tsk timjan
1 kanelstång
2 msk farin
0,5 tsk cajennpeppar
2 msk senapspulver (eller fransk senap)
2 krm salt
svartpeppar

Fräs löken med oljan i en gryta. Tillsätt de övriga ingredienserna förutom senapspulver. Låt såsen 20 minuter. Blanda sedan ner senap. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: