fredag, april 20, 2007

Hockeymiddag

Datum: 12 April 2007
Middag nr: 53
Kockar: Janne & Peter
Plats: Kompanigatan 36, Linköping (Peter)

Ibland händer allt på en gång; att kvällens pumpernickelmiddag skulle krocka fullständigt med den 5:e SM-finalen i hockey (Modo-LHC 2-1) stod klart i början av veckan. Detta krävde lite funderande och omplanering. Som tröst kan ju nämnas att temat för kvällen var givet - hockeykäk såklart. Vi försökte tänka ut nåt hyfsat "grabbigt", enkelt och TV-vänligt. Resultatet blev ganska lyckat tycker vi.

Gravlaxtartar med pepparrotssting
Receptet är plockat från Tasteline. Till denna - och till hockeyn - tyckte vi att öl satt som ett slagskott. Valet föll på en tjeckisk pils; Krusovice Premium Lager (1528).
Husets Pizza
Pizza med lyxig fyllning i form mozzarella, parmaskinka, soltorkade tomater, portabello och färsk basilika kändes som ett bra alternativ när matlagningen fick dela uppmärksamheten med kvällens TV-begivenhet. Till pizzan valde vi ett italiensk vin från Toscana, Pater Sangiovese (22316).

Smulpaj med äpplen och nötter, hemgjord vaniljsås
En variant av en svensk klassiker som vi hittade på Tasteline. Vi bytte ut glassen som föreslogs i receptet mot en hemlagad vaniljsås. Till pajen serverades kaffe.
Jannes kommentarer
Jag tycker att vi lyckades ganska bra med maten även om målet att inte behöva stå i köket under hockeyn inte uppnådes helt. Förrätten var smakrik - lax, pepparrot och hovmästarsås är smaker som faller mig på läppen. Ölen passade bra till, och snapsen som Peter bjöd på till laxen förhöjde smakerna ytterligare. Pizzan var smakrik och kändes ganska lyxig med mozzarella, parmaskinka och soltorkade tomater. Pizzabotten var perfekt, då jag föredrar den lite grövre varianten med inslag av fullkorn.
Desserten slutligen var en mycket positiv överaskning. Äppelpaj är något av en favorit som jag är uppvuxen med och jag trodde inte jag kunde bli överaskad äppelpaj i någon form längre. Men nötterna gjorde pajen extra frasig och och god. Vaniljsåsen var fantastiskt god och efter den tänker jag aldrig mer bjuda mina vänner på marsansås...
Betyg: 3+/3/4

Johans kommentarer
Det har tyvärr gått en tid sedan förra middagen så minnet av maten är inte helt fräscht. Det var däremot förrätten. Mycket god med fräscha smaker och en tilltalande uppläggning. Pizza var en pizza med ett plus i kanten. Pajen var god men gav mig inga direkta överaskning, däremot var den hemmagjorda vaniljsåsen rikigt god.
Betyg: 4/2+/3+

Magnus kommentarer
Nu var det ett tag sedan middagen men förrätten har definitivt lämnat ett bestående minne. Mycket goda rena smaker. Även efterrätten höll mycket hög klass men betyget blir något lägre eftersom den var i sötaste laget.
Betyg: 4+/3/4

Peters kommentarer
Middagen gick ut strongt med en god gravlaxtartar, men vi borde varit generösare med pepparroten. Också pizzan smakade bra tack vare de fina råvarorna, men var ju ändå bara ovanligt smaklig pizza. Jag vill poängtera att Pater Sangiovese härmed upphöjs till utmärkt pizzavin. Att sedan något så mundant som äppelpaj kunde smaka så suveränt tack vare lite grovhackade hasselnötter överraskade mig.
Betyg: 3+/3/4

Inga kommentarer: