fredag, februari 02, 2007

Pumpernicklarna #51

Datum: 1 februari 2007
Janne & Magnus
Plats: Söderleden 13A, Linköping (Janne)

En dryg månad in på det nya året så var det äntligen dags för middag #51, som blev den första 2007. Jul, nyår, resor och diverse annat har gjort att det blivit ett litet uppehåll i Pumpernickelkalendern. Men nu är vi igång igen och gör vad vi kan för att förgylla tillvaron med god mat och dryck.

Bresaola med fänkåls- & pepparrotsricotta och timjansallad
Dryck: Codorniu Clasico Seco
Receptet kommenr från Vin & Sprit piggades upp med lite balsamicoglaze och en timjansallad .


Rimmad renfilé med potatis- och sellerikompott
Dryck: Vila Santa
Lagad efter ett recept från ICA-kuriren. Hjortfilé blev renfilé då vi inte kunde få tag på några ädlare delar av hjort. Till detta serverades en rödvinssås och en kompott på potatis och selleri smaksatt med dill och ansjovis.

Kryddyoghurtpannacotta
Pannacotta på youghurt smaksatt med stjärnanis, kanel och vanilj. På toppen en reduktion av glögg och syrliga lingon. Receptet hittade vi hos Blossa.Peters kommentar:
En trevlig förrätt inleder det nya året, den fräscha timjansalladen och vinägersirapen gjorde en hel del för upplevelsen. Varmrätten kommer att bli en klassiker i Pumpernickelsammanhang, perfekt avvägning mellan renfiléns rimmade sälta och den milda rotsakskompotten (ansjovis är en fenomenal krydda, särskilt som här tillsammans med dill). Portugisiska rödvinet Vila Santa är ett säkert kort till smakrika kötträtter, så även här. Pannacottan på slutet är pricken över i; lingon, glögg och kryddor gjorde den alltid så tacksamma desserten oväntat smaskig. Förrätten är visserligen det svagaste kortet, men skulle i flera av våra menyer genom åren fortfarande kunnat vara bästa inslaget. Magnus och Janne har skapat en höjdarmeny, väl balanserade smaker och tilltagande smaksenationer från början till slut. Lysande!
Betyg: 3/5/5

Johans kommentar:
Förrätten som serverades var riktigt trevlig och timjansalladen med dess fräschör lyfte rätten. Varmrätten var alldeles lysande med dess rotsakkompott, rimmad renfilé som gifte sig väl med vinet som serverades till. Som final på denna utsökta middag så serverades som skrivet tidigare en kryddpannacotta och avslutningen kunde inta ha varit bättre. En av de godaste efterrätter jag ätit.
Betyg: 3/4+/5

Jannes kommentar:
Förrätten, som i förväg kändes som ett säkert kort visade sig vara den svagaste länken. Den var inte alls misslyckad, men inte alls så smakrik som jag förväntat mig och hoppats på. Varmrätten var en ny upplevelse för mig. Jag kan inte minnas att jag ätit renfilé tidigare- än mindre tillagat någon. Tillsammans med rotsakskompotten blev den direkt en favorit. Sältan i den rimmade filén föll mig på läppen och passade mycket bra till den smakrika, men inte så kryddiga kompotten. Vinet som serverades till varmrätten har jag provat tidigare och gjorde mig inte besviken denna gång heller. Kvällens dessert, kryddpannacotta, kan jag verkligen rekommendera. Denna "cross-kitchen" variant av en lika klassisk som modern dessert kändes faktiskt som en näst intill fulländad kombination av svenska och "exotiska" smaker. Det kanske är förmätet att säga det när jag själv varit med och tillagat maten, men jag instämmer i Peters kommentar; "En av de godaste efterrätter jag ätit". En lyckad inledning av pumpernickelåret.
Betyg: 3/4+/5

Magnus kommentar:
Rakt över en mycket lyckad meny. Förrätten var det svagaste kortet och receptet behöver några tillbehör för att få balans. Varmrätten var i mina ögon en höjdare. Dock skulle jag ändra några saker om jag lagade receptet igen. Köttet skulle ha mått bra av att rimmas kortare, jag skulle nog nöja mig med halva tiden. Rödvinssåsen hade lite grädde i sig vilket ger den en lite tråkig rosa färg. Lite koloritsoja hade löst detta. Efterrätten var kort och gott mycket enkel och mycket god.
Betyg: 2+/5/4

Inga kommentarer: