söndag, december 03, 2006

Gul svans till kocken

Jag är egentligen en sån som alltid uppskattar ett gott vin till maten men som efteråt har svårt att ge något annat omdöme än att det var just ett gott vin. Mitt minne har alltså lite till övers att önska när det gäller viner. Trots detta och att jag är allt annat än en vinkännare tänkte jag ändå rekommendera ett vin som har gjort ett bestående intryck. Yellow Tail Cabernet-Merlot 2004 (nr 6834).

Om man ska lyssna på expertisen så har det en syltig doft med tydlig vaniljkaraktär, inslag av fat, smörkola, lakrits och skogsbär. Själv tycker jag detta är ett typiskt kockvin. Det vill säga ett vin som med fördel avnjuts på egen hand under tiden middagen tillreds. Så medan grytan puttrar på spisen eller steken är i ugnen föreslår jag att kocken tar sig ett glas gul svans.

tisdag, november 07, 2006

Man in the Moon

Andra kvällen i Stockholm (jag är här för den sexiga kursen Juridiska krav på dig som har tekniskt ansvar) slinker jag in på Man in the Moon på Tegnérgatan för att få mig en bit mat. Innanför dörrarna möts jag av ett livligt pubsorl och från de få lediga borden drar jag slutsatsen att det här är ett hyfsat populärt ställe.

Jag äter en Biff Rydberg med äggula och senapsgrädde och dricker till det ett glas av det australiensiska Hardy's Cabernet Sauvigon. Det är bra drag i senapsgrädden medan den stekta potatisen och oxfilé tarvar mycket salt för att smaka något. Visst, maten smakar bra men mer hade krävts för att vara helt prisvärt. Vinet funkar helt okej med sin lätta smak.

Efter en kopp kaffe på maten konstaterar jag att personalen är på hugget när det behövs och att jag är mätt och belåten. Maten är ingen smaksensation, men den är god och då Man in the Moon är ett gemytligt ställe med trevlig atmosfär kan jag ändå rekommendera ett besök.

Kontaktinformation
Man in the Moon
Tegnérgatan 2 C
113 58 Stockholm
08-4589500

måndag, november 06, 2006

Restaurang Malaysia

På Luntmakargatan i Stockholm ligger Restaurang Malaysia som enligt egen utsago serverar "genuina kryddoftande maträtter från det bästa av fjärran österns kök". Inredningen är enkel på gränsen till anonym, men det är helt och rent i restaurangen.

Mitt besök börjar lovande med en liten entrérätt som ställdes fram tillsammans med ett glas vatten, och som passar fint som tilltugg till fördrinken. De tre små vegetariska rätterna baseras på äpple, rotsaker respektive gröna små bönor inlagda i smakrika såser. Gott och trevligt som oannonserad inledning på måltiden.

Till förrätt äter jag friterade grodlår som serveras med en dressad grönsallad och lite hemgjord chilisås. Det är första gången jag provar grodlår och jag blir varken besviken eller lyrisk. Har du käkat friterade kycklingvingar vet du ungefär vad som väntar. Det speciella med de malaysiska grodlåren är att den goda frityrsmeten är kryddad med spiskummin och andra aromatiska kryddor. Milt och gott, men inte särskilt spännande som hel rätt betraktat.

Lamm Rendang på Bushman stil är dagens tips till varmrätt, kostar under hundralappen och kan bara beskrivas som mycket prisvärd. Tänk kalops men byt ut såsen mot en baserad på kokosmjölk och lagerbladen mot limeblad. Den rikliga portionen pryds med en rejäl lammlägg och serveras med kryddat ris och kokta grönsaker. Utsökt, smakrikt och mättande.

Till denna lagom heta måltid smakar det gott med en gammal hederlig stor stark. Personalen har inte så mycket att göra denna måndagkväll och gör vad som förväntas.

Restaurang Malaysia övertygar med smakrik mat och rikliga portioner. Maten kanske inte är den mest spännande jag ätit, men vällagad och god. Rekommenderas!

Kontaktinformation
Restaurang Malaysia
Luntmakargatan 98
113 51 Stockholm
08-6735669

torsdag, november 02, 2006

Mat & Vänner

Datum: 2 november 2006
Nr: Pumpernicklarna #50
Kockar: Johan & Janne
Plats: Söderleden 13A, Linköping (Janne)

Alla recept var denna gång hämtade från tidningen (och webbplatsen) Mat & Vänner. Läs mer om detta nedan under "Jannes kommentar".

Ingefärssmaksatt melonsoppa med halstrade pilgrimsmussor
En spännande förrätt med melon som bas hämtad ur Mat & Vänner 5/2006 och till detta dracks ett vin från Alsace, Pierre Sparr Pinot Gris Réserve (nr 2190).



Lamminnerfilé med getostrisotto och spenat
Huvudrätten var även den hämtad från Mat & Vänner 5/2006. Lammytterfilén i receptet bytte vi mot innerfilé, då det inte fanns ytterfilé där vi handlade. Till denna rätt drack vi Chakana Reserve Malbec 2004 (nr 6707).

Citroncrème med espressogelé
Desserten till slut, ett recept lånat från Mat & Vänners webbplats, serverades med Vit choklad- och kokoskaka (även det receptet återfinns på webbplatsen).




Jannes kommentar:
Middag nummer femtio - om Peters uträkning stämmer. Hur som helst så är det alltid kul att laga och äta mat med goda vänner. Dagens tema kändes klockrent inte minst av den anledningen. Men, det var mer en rolig tillfällighet att recepten hittades. För en tid sedan, i samband med att vi köpte hus, damp det ner en tidskrift i vår postlåda. "En gåva från din mäklare" stod det på kuvertet, och i det fann jag tidningen Mat & Vänner, som jag kan rekommendera (nej... vi är inte sponsrade!). Nyligen kom nummer 5/2006, och däri fanns massor av läckra recept. Johan och jag hade faktiskt lite svårt att välja förrätt bland allt gott! Nåja, ett kärt nöje...

Melonsoppa som förrätt kändes lite kul. Smaken var lite för tam tyckte vi när vi smakade av den, men ingefäran kom smygande med lite sting - riktigt god när vi väl satt till bords. Till förrätten gick vi på tidningens dryckesförslag och blev inte besvikna! Varmrätten med lite italienska smaker tillsammans med svenska kantareller var riktigt gott och läckert att se på. En rödvinssky hade troligen lyft smakerna ytterligare. Vinet, en Malbec från Argentina smakade bra till lammet. Efterrätten, Citroncrème med espressogelé, var dessvärre en besvikelse. Vi hade inte lyckats att få espresson till gelé. (vi är rörande överens om att angiven mängd espresso i receptet nog inte stämmer...)
Betyg: 4/4/1

Johans kommentar:
Melonsoppan kändes som Janne skriver lite väl tam när vi smakade av den men ingefäran lyckades att ge en hel del smak när vi väl började äta soppan. Som tips kan nämnas att vi använde färsk ingefära och det gick åt knappt en hel ingefära av normal storlek. Varmrätten blev väldigt lyckad men kunde ha blivit ännu bättre med rödvinsky till. Vinet som serverades gifte sig väl med rätten. Efterrätten kan säkert bli bra om man får till espressogelén. Tyvärr var det inte bara att den inte geléat sig som var ett misslyckande. Det hade behövts betydligt mer socker i espressongelén för att det skulle bli godkänt.
Betyg: 4-/4/2-

Magnus kommentar:
Melonsoppan var en glad överraskning. Lite ovanliga smaker med bett från ingefäran. Pilgrimsmusslor är ju dessutom grymt gott. Varmrätten föll mig helt i smaken. Lamm, kantareller, sparris, getost - vad kan gå fel?
Betyg: 4-/4/1

Peters kommentar:
Förrätten är en riktig höjdare, maten och vinet är fullträffar både individuellt och i kombination. Soppan med sin tydliga ingefärssmak och spänstigt tillagade pilgrimsmusslor passar perfekt med det fruktiga, lätt sprudlande vinet från Alsace. Den smakrika varmrätten är god, men saknar en kontrasterande smak. Som nämnts tidigare så hade exempelvis en rödvinssky med med syra och sötma passat fint till de ganska tunga smakerna från lammfilé, risotto och svamp. Det argentinska vinet matchar maten utmärkt, men passar nog inte lika bra som sällskapsdryck. Desserten känns efter de två fina inledande rätterna anomnym. Citroncremen är för all del fräsch i smaken och har fin konsistens, men då "gelén" med kaffesmak stör snarare än lyfter blir betyget därefter. Kakan som serverade till är dock söt och god.
Betyg: 4/4-/2

onsdag, oktober 25, 2006

Höst, enkelt, svenskt

Datum: 19 oktober 2006
Nr: Pumpernicklarna 49
Kockar: Magnus & Peter
Plats: Götgatan 28, Linköping (Peter)

Potatis- och purjolökssoppa
Det bjöds en hemmasnickrad variant, smaksatt med sherry, serverad med löjrom och en gräslöks- och citronolja. Till dryck valdes Hoegaarden Witbier (1563), ett belgiskt veteöl.

Rödbetor med pepparrotscreme fraiche
Lättkokta rödbetsklyftor serverades med små skålar creme fraiche smaksatt med färsk, riven pepparrot och honung. Veteölet från soppan gjorde ny entré och fick sällskap av en nubbe smaksatt med johannesört. Snapsen är gjord av Jörgen Johansson (1966-2005) och njöts till hans minne.



Helstekt kotlettrad med honungsrostade grönsaker och äppelvinägersky
Receptet är taget från tidningen Bolaget med unggriskotletten utbytt mot benfri kotlettrad. Till detta drack vi sydafrikanska Beyerskloof Pinotage (nr 12936).


Pepparglacerade äpplen
Ett recept plockat från Tinas Kök. Äpplena avnjöts med vaniljglass och det ljuvliga Elfenhof Ausbruch 1998 (nr 12901).


Peters kommentar:
Med dagens middag inleds runda nummer nio sedan starten. Inte illa, eller hur?
Måltiden utgjordes av rakt igenom mycket lättlagade rätter med enkla, rena smaker. Soppan smakade utsökt, men löjrommen kom bort något bland de andra smakerna och kändes lätt överflödig. Menyns höjdpunkt var rödbetorna, det enkla är ofta helt rätt. Veteölet passade utmärkt till båda dessa förrätter. Varmrätten med smak av anis och honungs- och rotsakssötma var trevlig men knappast spektakulär. Det sydafrikanska rödvinet kompletterade fint. Största överraskningen, det oväntat saftiga fläskköttet (det fick stå till 72 grader, lite för länge trodde vi). Äppledesserten smakade bra men saknade det lilla extra, vilket det utsökta dessertvinet dock inte kan anklagas för. Vinets sötma vägdes upp mycket fint av en tydlig syra och lyckades höja totalintrycket av måltidens final.
Betyg: 4/4/3/3

Magnus kommentar:
Rena svenska smaker brukar gå hem hos mig och så även den här gången. Soppan var den svagaste rätten där löjrommen dessutom föll bort i den något peppriga potatissoppan. Rödbetor och pepparrot är däremot en fantastisk kombination. Kan varmt rekommenderas! Varmrätten var mycket god och enkel att tillaga. Mycket smaker från anis och rotsaker. När jag gjorde om den för en annan middag en vecka senare lade jag till fänkål och citronskal till kryddblandningen vilket blev lyckat. Även äppeldesserten var godkänd. Helhetsintrycket höjdes av det fantastiska vinet.
Betyg: 2/4/3/3+

Jannes kommentar:
Kul med en "mellanrätt", här i form av rödbetorna, som dessutom smakade mycket gott. Soppan smakade bra, men jag håller med Magnus om att löjrommen föll bort lite. Varmrätten var enkel och välsmakande, och fick oss alla att tänka på, och prata om klassisk svensk husmanskost (i positiv mening). Äppeldesserten får också godkänt. Som helhet enkla smaker med en lite lyxig twist och till det väldigt gott vin.
Betyg: 2/3/3/2

Johans kommentar:
Jag börjar med att hålla med föregående skrivare att soppan var god men löjrommen kom inte alls till sin rätt. Rödbetorna med pepparrots-fraichen var en väldigt positiv upplevelse. Ölet som serverades till de första rätterna passade väldigt bra. Varmrätten tycker jag var en riktig höjdare med milda och rena smaker. Vinet lyfte rätten än mer. Efterrätten får knappt godkännt av mig eftersom jag fick i princip äta den på stående fot för att hinna med min buss. Det som smakade bäst i den stressen var dessertvinet som jag kan rekommendera starkt.
Betyg: 3/4/4-/2+

tisdag, oktober 24, 2006

Pumpernicklarna #48

Datum: 15 juni 2006
Kockar: Johan & Magnus

Pumpernicklarna #47

Datum: 4 maj 2006
Kockar: Janne & Peter

Pumpernicklarna #46

Datum: 9 mars 2006
Kockar: Johan & Peter
Plats: Götgatan 28, Linköping (Peter)

Musslor
Dryck: Robertson Cabernet Sauvignon

Tonfisk med quinoa
Dryck: Laroche Merlot

Pumpernicklarna #45

Datum: 2 februari 2006
Kockar: Janne & Magnus
Plats: Munkhagsgatan 116B, Linköping (Janne)

Palsternackscapucchino med päron och valnötshack
Källa: Arla
Serverades med ett torrt vitt vin




Stekt gös med smöriga betor
Källa: Stockolm City - koll på Stan
Serverades med ett Alcasevin





Sötsyrligyrlig lingontartlette
Källa: Stockolm City - koll på Stan
Serverades med ett kaffe och punch






Jannes kommentar:

När detta skrivs är det ett tag sen middagen avnjöts, så minnet sviker ju lite. Men, jag minns ändå att jag satt på tåget hem från Stockholm efter ett kundbesök och bläddrade i gratistidnigen Stockolm City - koll på Stan, nån dag eller två före den planerade middagen. Där fick jag syn på recepten på både varmrätten och desserten. Varmrätten fastnade jag för direkt och desserten fick hänga med av bara farten. Som jag minns det nu var det en ganska lyckad middag. Jag vågar rekommendera varmrätten - trots att det var ett tag sedan, men det känns fel att sätta betyg så här långt efteråt.

Pumpernicklarna #44

Datum: 12 januari 2006
Kockar: Johan & Magnus

fredag, oktober 20, 2006

Första inlägget

Vill passa på att tacka för en utsökt middag igår kväll. Kändes som en bra nystart efter ett alldeles för långt uppehåll.