torsdag, november 02, 2006

Mat & Vänner

Datum: 2 november 2006
Nr: Pumpernicklarna #50
Kockar: Johan & Janne
Plats: Söderleden 13A, Linköping (Janne)

Alla recept var denna gång hämtade från tidningen (och webbplatsen) Mat & Vänner. Läs mer om detta nedan under "Jannes kommentar".

Ingefärssmaksatt melonsoppa med halstrade pilgrimsmussor
En spännande förrätt med melon som bas hämtad ur Mat & Vänner 5/2006 och till detta dracks ett vin från Alsace, Pierre Sparr Pinot Gris Réserve (nr 2190).Lamminnerfilé med getostrisotto och spenat
Huvudrätten var även den hämtad från Mat & Vänner 5/2006. Lammytterfilén i receptet bytte vi mot innerfilé, då det inte fanns ytterfilé där vi handlade. Till denna rätt drack vi Chakana Reserve Malbec 2004 (nr 6707).

Citroncrème med espressogelé
Desserten till slut, ett recept lånat från Mat & Vänners webbplats, serverades med Vit choklad- och kokoskaka (även det receptet återfinns på webbplatsen).
Jannes kommentar:
Middag nummer femtio - om Peters uträkning stämmer. Hur som helst så är det alltid kul att laga och äta mat med goda vänner. Dagens tema kändes klockrent inte minst av den anledningen. Men, det var mer en rolig tillfällighet att recepten hittades. För en tid sedan, i samband med att vi köpte hus, damp det ner en tidskrift i vår postlåda. "En gåva från din mäklare" stod det på kuvertet, och i det fann jag tidningen Mat & Vänner, som jag kan rekommendera (nej... vi är inte sponsrade!). Nyligen kom nummer 5/2006, och däri fanns massor av läckra recept. Johan och jag hade faktiskt lite svårt att välja förrätt bland allt gott! Nåja, ett kärt nöje...

Melonsoppa som förrätt kändes lite kul. Smaken var lite för tam tyckte vi när vi smakade av den, men ingefäran kom smygande med lite sting - riktigt god när vi väl satt till bords. Till förrätten gick vi på tidningens dryckesförslag och blev inte besvikna! Varmrätten med lite italienska smaker tillsammans med svenska kantareller var riktigt gott och läckert att se på. En rödvinssky hade troligen lyft smakerna ytterligare. Vinet, en Malbec från Argentina smakade bra till lammet. Efterrätten, Citroncrème med espressogelé, var dessvärre en besvikelse. Vi hade inte lyckats att få espresson till gelé. (vi är rörande överens om att angiven mängd espresso i receptet nog inte stämmer...)
Betyg: 4/4/1

Johans kommentar:
Melonsoppan kändes som Janne skriver lite väl tam när vi smakade av den men ingefäran lyckades att ge en hel del smak när vi väl började äta soppan. Som tips kan nämnas att vi använde färsk ingefära och det gick åt knappt en hel ingefära av normal storlek. Varmrätten blev väldigt lyckad men kunde ha blivit ännu bättre med rödvinsky till. Vinet som serverades gifte sig väl med rätten. Efterrätten kan säkert bli bra om man får till espressogelén. Tyvärr var det inte bara att den inte geléat sig som var ett misslyckande. Det hade behövts betydligt mer socker i espressongelén för att det skulle bli godkänt.
Betyg: 4-/4/2-

Magnus kommentar:
Melonsoppan var en glad överraskning. Lite ovanliga smaker med bett från ingefäran. Pilgrimsmusslor är ju dessutom grymt gott. Varmrätten föll mig helt i smaken. Lamm, kantareller, sparris, getost - vad kan gå fel?
Betyg: 4-/4/1

Peters kommentar:
Förrätten är en riktig höjdare, maten och vinet är fullträffar både individuellt och i kombination. Soppan med sin tydliga ingefärssmak och spänstigt tillagade pilgrimsmusslor passar perfekt med det fruktiga, lätt sprudlande vinet från Alsace. Den smakrika varmrätten är god, men saknar en kontrasterande smak. Som nämnts tidigare så hade exempelvis en rödvinssky med med syra och sötma passat fint till de ganska tunga smakerna från lammfilé, risotto och svamp. Det argentinska vinet matchar maten utmärkt, men passar nog inte lika bra som sällskapsdryck. Desserten känns efter de två fina inledande rätterna anomnym. Citroncremen är för all del fräsch i smaken och har fin konsistens, men då "gelén" med kaffesmak stör snarare än lyfter blir betyget därefter. Kakan som serverade till är dock söt och god.
Betyg: 4/4-/2