torsdag, november 25, 2010

I jakt på vildand #74

Äntligen dags att ta plats i köket igen - denna gång tillsammans med Johan. Det kändes på förhand som om vi fått till en bra meny inför dagens middag. Vi ville väldigt gärna prova att tilllaga vildand efter att ha sett "I Simons Panna" på lokal-TV. Så, det var bara för oss att ge oss ut på andjakt... Som tur var fanns det i frysdisken hos Britta & Lennart i Norsholm. Det blev en rolig stund i köket och en riktigt trevlig middag, där alla tre rätterna kändes väldigt lyckade.



Till förrätt blev det idag Sparrissoppa med tomat- och parmabruschetta. Till detta en god Chardonnay; Petit Chablis (#5585)


Dagens varmrätt blev, efter inspiration från lokal-TV 24Corren, en fantastisk Vildandsbröst med Gotlandstryffel, mandelpotatiskompott och päron. Till detta serverades en smakrik italienare; Brolio (#2705)


Desserten denna dag var en härligt sötsyrlig Passionsfruktstarte, och till detta ett gott dessertvin - Castelnau de Suduiraut (#3690).













Jannes kommentar
Jag tycker alla tre rätterna kändes väldigt lyckade; En enkel men smakrik förrätt. Varmrätten smakade mycket bra, med perfekt tillagat andbröst. Desserten var god och friskt sötsyrlig, men kändes inte så lyxig som den borde med 12(!) passionsfrukter i fyllningen. Middagen som helhet är jag väldigt nöjd med.
Betyg: 4/4+/4

Johans kommentar
En allt igenom mycket god middag. Förrätt och varmrätt var lysande. Sparrissoppa blir jag aldrig trött på. Kul att prova vildand, första gången för mig. Vinet till var bra men inte perfekt. Efterrätten mycket god men ändå middagens svagaste del.
Betyg:4-/4+/4

Datum: 25 november 2010
Middag nr: 74
Kockar: Johan & Janne
Plats: Johan

lördag, september 11, 2010

Sommarmiddag med Pumpernicklarna

Datum: 23 juni 2010
Middag nr: 72
Kockar: Johan & Magnus
Plats: Johan

Sommarmiddag med Pumpernicklarna är alldrig fel. Denna gång var vi hos Johan i Bankekind. Förrätt och varmrätt spisades på uteplatsen. Medans efterrätten blev serverad inomhus.

Till förrätt blev det idag Tonfisk med rabarber, rättika och pepparrot. Till detta ett gott svalt Domaene Gobelsburger (#2775).

















Varmrätten utgjordes av Kalventrecote med primörer i tryffelvinägrett och dillkokt potatis. Kalventrecoten grillades och till detta serverades det Barbera d'Alba Murej(#2366)








Som efterrätt blev det denna gång; Frasiga citronpajer toppade med färska bär
Till desserten serverades ett Österikiskt dessertvin, Beerenauslese Cuvée #4589).














Peters kommentar
Betyg:

Jannes kommentar
Betyg:

Johans kommentar
Förrätten kunde ha haft mer pepparrot annars var den en väldigt bra inledning. Kalventrecoten var precis lagom grillad och tillsammans med primörerna och tryffelvinigretten utgjorde det en bra rätt. Avslutning blev fräsch med citron och färska bär. Och dessertvinet kan rekommenderas.
Betyg:4/3/4

Magnus kommentar
Jag tycker för- och efterrätten är de starkaste korten i den här menyn. Båda med enkla smaker men väldigt, väldigt goda.
Betyg:4/3/4

torsdag, april 15, 2010

Middagsdax

Datum: 15 april 2010
Middag nr: 71
Kockar: Janne & Peter
Plats: Janne

Äntligen var det så dags för matlagningskväll med vårt matsällskap igen. Vi samlades hos Janne för att tillaga och spisa den efterlängtade middagen. Efter att ha misslyckats med att få tag i alla råvaror till vårt förstahandsalternativ (som vi håller hemligt tills vi nån gång hittar det vi behöver), så föll valet av förrätt på nånting med pilgrimsmusslor.

Således blev det Olivhalstrade pilgrimsmusslor med Karl-Johan kräm som inledde vår middag. Till detta ett gott bubbel - Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne (#7685).

Varmrätten utgjordes av Rimmad sejrygg med blomkålskroketter. En lite pysslig, men ändå inte alltför svår anrättning, ett recept som vi hittade i Mat & Vänner #1 2010, och till detta bjöds en Simonsig Chardonnay (#2032)

Som avslutning serverades en variant av en gammal klassiker; Korngryn a la Slätten, hämtad från nyutgivna kokboken Sveriges Nya Landskapsrätter.
Till desserten serverades portvin, närmare bestämt Grådask (#8089).

Peters kommentarAmbitiösa rätter och kanske tog vi oss lite vatten över huvudet. Nåja, det blev ganska bra i alla fall. Förrätten smakade fint, varmrätten likaså. Vi kunde ha tillagad fisken lite försiktigare för ett bättre resultat och kroketterna var inte helt varma. Desserten kommer inte att gå till historien som något mästervärk, alltför mesigt och platt.
Betyg: 3+/4-/2+

Jannes kommentar
Kul att äntligen ses och laga mat igen. Förrätten tycker jag blev trevlig, även om det kanske inte var någon riktig smaksensation. Karl-Johankrämen var det som lyft helhetsintrycket av denna rätt. Varmrätten var, om är lite pysslig med många moment, väldigt rolig att tillaga och resultatet tycker jag blev riktigt bra. En god, lite avancerad rätt, där den rimmade sejen gjorde sig bra tillsammans med kroketterna. Desserten visade sig vara den svagaste länken i kvällens meny. Inga stora fel, men lite mastig och inte så mycket vaniljsmak som jag hade hoppats. Ändå en variant av en klassiker som jag kan tänka mig att tillaga igen, men då med lite mer vaniljsmak. Vinet slutligen, var gott, men kanske inte perfekt till fisken.

Johans kommentar
Ja detta var en trevlig tillställning. Förrätten var riktigt trevlig. Karl-Johansvampkrämen var riktigt god utan att ta överhand. Bubblet som serverades till passade utmärkt, friskt och gott. Varmrätten var ett trevligt hantverk. Det ända negativa här var att en av mina blomkålskroketter var kall inuti. Vinet kommer jag inte ihåg så det var nog vare sig superbra eller superdåligt. Efterrätten var en härlig variant på risalamalta. Den hade en fin touch av vanilj som gärna hade fått varit mer påtaglig. Grådask är nästan alltid ett säkert kort så även denna gång. Som helhet var det här en riktigt trevlig middag.
Betyg: 4/4/3+

lördag, februari 20, 2010

Fajitaskrydda

Sedan länge kryddar jag min egen tacofärs och har skippat färdiga kryddmixer. Fajitaskycklingen däremot har fått sin smak av Santa Marias Fajita Spice Mix. Det svider dock i själen att behöva använda en färdig kryddmix för att lyckas med maten. Senast det var dags för enchilladas fyllda med ovan nämnda fjäderfä bestämde jag mig för att jag kan själv. Själv och själv förresten, jag googlade på "fajita seasoning" och hittade ett utmärkt recept på en kryddblandning som var kalasbra.

Fajitaskrydda
1 del chilipulver
2 delar ingefära (torkad & malen)
2 delar spiskummen
4 delar oregano (torkad)
4 delar koriander (torkad & malen)
1 del salt
1 del peppar

Ovanstående kryddblandning kan användas för att sätta härlig smak på kyckling, lök, och paprika (allt i strimlor) och vitlök som fräses i het panna (bränn inte vitlöken bara). Serveras med fördel i en mjuk tortilla med färska grönsaker, en krämig hemmagjord guacamole och massor med färsk koriander.

söndag, januari 24, 2010

Januari 2010

Datum: 21 jan 2010
Middag nr: 70
Kockar: Peter & Johan
Plats: Johan

Första middagen på det nya decenniet. Efter en allt för lång tid så var det dags för middag igen. Vi kan inte påstå att vi hade tänkt något direkt tema på denna middag. Men vi ville ha hummer i någon form till förrätt och det blev det.


Till förrätt blev det sålunda Hummer Thermidor. Till detta Leth Grüner Veltliner (4200), en Riesling från Österrike.



Varmrätten utgjordes av renfilé med smörad kålrotspuré, messmörs-stekta svartrötter och persilje-potatisar. Vi drack det spanska rödvinet El Pedrosal (2389) till.

Som avslutning serverades Savarin. Vi drack en Tokaj till desserten (vi missade tyvärr att anteckna vilken Tokaj).





Peters kommentar
Hummer Thermidor
är en klassisk rätt som ska vara väl lämpad för att tillaga hummer som varit fryst. Och gott blev det, även om det säkert smakar ännu bättre med färsk hummer. Man slipper då den lite sega konsistensen som man får med den frusna varinten. Renfilén med tillbehör funkade också. Rätten hade antagligen vunnit på att inte ha med potatisen då den blev lite torr och onödigt mäktig (kålrotspuré och svartrötter hade räckt). Savarängerna vållade oss lite bekymmer under tillagningen, vi undrade om degen misslyckats mer än en gång. Men icke, den skulle vara så lös som den var. Resultatet blev kanon med ett elastiskt, blankt bakverk som smakade kalas med frukt och lättvispad grädde. Kvällens viner var genomgående bra, men inget utöver det vanliga som är värt att lägga på minnet. Jag tycker inte att vi lyckades med presentation av maten under kvällen, känns som att vi har lite att jobba på där.
Betyg: 3+/4-/4+

Magnus kommentar
Riktigt kul att vara igång igen! Hoppas 2010 blir ett riktigt bra kulinariskt år.
Det roliga med denna middag var att testa två klassiker som jag inte ätit förut. Både Hummer Thermidor och Savarin var trevliga bekantskaper. Tydligaste minnet är ändå messmörs-stekta svartrötter, ett tillbehör jag kommer att göra vid första bästa tillfälle. Sanslöst gott!
Betyg: 4/4/4



Johans kommentar
Pinsamt att vara sist med kommentar på middagen man själv har varit med att laga. Hur som helst, det genomgående med denna middag är gott lite utöver det vanliga men inte topp. Kvällens raket var huvudrätten även om jag som Peter tycker att vi kunde ha skippat potatisen. Vinet El Pedrosal tycker jag smakade riktigt bra till maten men som ensamvin funkar det inte alls bra. Förrätt och efterrätt var nya trevliga bekanskaper som jag gärna äter igen.
Betyg:4/4+/4

Jannes kommentar
Jag håller med Magnus ovan - verkligen kul att ses igen och laga & äta lite gott igen. Inledningen på året lovar gott! Hummer Thermidor var första gången jag provade och det smakade riktigt bra. Varmrätten föll mig också i smaken; renfilén var perfekt tillagad och svartrötterna var fantastiskt goda. Ett annorlunda och gott tillbehör - rekommenderas verkligen. Vinet var väldigt gott passade bra till, så jag kommer nog lägga namnet på minnet (oavsett vad Peter skriver ovan ;-) ). Efterrätten fick mig att minnas någon middag hos farmor när jag var i 6-7-årsåldern, då farmor serverade Savarin. Ett härligt mionne och inget dåligt betyg; en klassisk och god efterrätt.
Betyg:3+/4/3+