torsdag, april 15, 2010

Middagsdax

Datum: 15 april 2010
Middag nr: 71
Kockar: Janne & Peter
Plats: Janne

Äntligen var det så dags för matlagningskväll med vårt matsällskap igen. Vi samlades hos Janne för att tillaga och spisa den efterlängtade middagen. Efter att ha misslyckats med att få tag i alla råvaror till vårt förstahandsalternativ (som vi håller hemligt tills vi nån gång hittar det vi behöver), så föll valet av förrätt på nånting med pilgrimsmusslor.

Således blev det Olivhalstrade pilgrimsmusslor med Karl-Johan kräm som inledde vår middag. Till detta ett gott bubbel - Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne (#7685).

Varmrätten utgjordes av Rimmad sejrygg med blomkålskroketter. En lite pysslig, men ändå inte alltför svår anrättning, ett recept som vi hittade i Mat & Vänner #1 2010, och till detta bjöds en Simonsig Chardonnay (#2032)

Som avslutning serverades en variant av en gammal klassiker; Korngryn a la Slätten, hämtad från nyutgivna kokboken Sveriges Nya Landskapsrätter.
Till desserten serverades portvin, närmare bestämt Grådask (#8089).

Peters kommentarAmbitiösa rätter och kanske tog vi oss lite vatten över huvudet. Nåja, det blev ganska bra i alla fall. Förrätten smakade fint, varmrätten likaså. Vi kunde ha tillagad fisken lite försiktigare för ett bättre resultat och kroketterna var inte helt varma. Desserten kommer inte att gå till historien som något mästervärk, alltför mesigt och platt.
Betyg: 3+/4-/2+

Jannes kommentar
Kul att äntligen ses och laga mat igen. Förrätten tycker jag blev trevlig, även om det kanske inte var någon riktig smaksensation. Karl-Johankrämen var det som lyft helhetsintrycket av denna rätt. Varmrätten var, om är lite pysslig med många moment, väldigt rolig att tillaga och resultatet tycker jag blev riktigt bra. En god, lite avancerad rätt, där den rimmade sejen gjorde sig bra tillsammans med kroketterna. Desserten visade sig vara den svagaste länken i kvällens meny. Inga stora fel, men lite mastig och inte så mycket vaniljsmak som jag hade hoppats. Ändå en variant av en klassiker som jag kan tänka mig att tillaga igen, men då med lite mer vaniljsmak. Vinet slutligen, var gott, men kanske inte perfekt till fisken.

Johans kommentar
Ja detta var en trevlig tillställning. Förrätten var riktigt trevlig. Karl-Johansvampkrämen var riktigt god utan att ta överhand. Bubblet som serverades till passade utmärkt, friskt och gott. Varmrätten var ett trevligt hantverk. Det ända negativa här var att en av mina blomkålskroketter var kall inuti. Vinet kommer jag inte ihåg så det var nog vare sig superbra eller superdåligt. Efterrätten var en härlig variant på risalamalta. Den hade en fin touch av vanilj som gärna hade fått varit mer påtaglig. Grådask är nästan alltid ett säkert kort så även denna gång. Som helhet var det här en riktigt trevlig middag.
Betyg: 4/4/3+

Inga kommentarer: