söndag, mars 29, 2009

Äntligen

Datum: 26 mars 2009
Middag nr: 66
Kockar: Magnus & Johan
Plats: Magnus

Äntligen var det så dags för en pumpernickelmiddag igen. Första för året faktiskt. Den här gången gick vi lite annorlunda till väga och började med att handla råvaror för att sedan bygga en meny kring dom. Därför reste kockarna redan i tisdags till köttbutiken i Norsholm för att inhandla basen i vår meny. Här köpte vi hängmörad oxfilé och ryggbiff. Av detta lyckades vi uppbringa följande meny.

Till förrätt serverades Pelle Janssons tigerbiff vilket innebär rå oxfilé med rödlök, löjrom och äggula. Till detta serverade ett rödvin från Sydafrika med tydliga toner av kaffe, Cafê CultureSom huvudrätt serverades ryggbiffen grillad med ingefärsrostade rotfrukter, paprikacoulies samt kaffesky. Även denna gång fick det sydafrikanska vinet göras maten sällskap.

Som avslutning avnjöts en Apple Tarte Fine med kardemummagrädde. Till det tokajivinet Château Dereszla. Äppelkakan gjordes enligt videorecept av Gordon Ramsey.Johans kommentar
Äntligen var rätt ord. Det tog en hel evighet innan den här middagen blev av men så här i efterhand känns den värd att vänta på. Förrätten smakade underbart vilket jag misstänkte redan när jag började att skära i oxfilén. Det möraste jag varit med om. Vinet som serverades till passade bra. Det passade dock ändå bättre till varmrätten med toner av kaffe. Varmrätten var kanske annars inte riktigt så bra som jag hoppats på. Efterrätten där emot blev en favorit. Tyvärr gifte sig inte Tokajivinet med tarten. Men det löste sig bra genom att vänta lite med vinet. Som helhet en riktigt bra middag.
Betyg: 5/3+/4+

Peters kommentar
Vilken suverän start på pumpernickelåret. Johan och Magnus fick till en kalasmiddag från början till slut. Inte mycket kvar att önska här inte. Den fina köttråvaran satte sin prägel på både för- och huvudrätt. "Pelle Jansson" blev min favorit. Inte så konstigt kanske då carpaccio, råbiff och likande skapelser alltid faller mig i smaken. Vinet passade som hand i oxskinnshandske. Varm- och efterrätt var också mycket bra, men då vinet till tarten inte fungerade optimal (som Johan redan konstaterat) så blir betyget på den senare något lägre.
Betyg: 5/4+/4

Magnus kommentar
Får nog hålla med föregående talare. En bra middag rakt igenom. Jag minns framför allt två helt fantastiskt goda viner och en riktigt schyst tarte.
Betyg: 4/3+/4+

Jannes kommentar
Trevligt att få äta god mat med vännerna igen. En härlig årspremiär, med 3 lyckade rätter och en ny favoritkandidat på vinsidan - Cafê Culture var en positiv överraskning (jag har redan inhandlat några flaskor till min "vinkällare"). Förrätten var fantastisk - smaker som smälte i munnen. Varmrätt och dessert gjorde mig inte heller besviken. Helt klart "med beröm godkänt".
Betyg: 4/3+/4+

Inga kommentarer: