måndag, juni 09, 2008

Färskpotatis, grill & sommarsmaker

Datum: 9 juni 2008
Middag nr: 62
Kockar: Johan & Janne
Plats: Johan

Vår 62:a Pumpernickelmiddag hölls - mig veteligen - för första gången i historen på en måndag. Helgdagar och alltför uppbokade kalendrar senaste tiden gjorde att vi valde en måndag, för att hinna avnjuta ännu en middag tillsammans innan "sommarlovet". Ovanligt, ja, men vad förgyller en vanlig, trist måndag bättre än en god middag med goda vänner. Vädret för dagen fick oss att välja ett lite somrigt tema med färskpotatis, grill & sommarsmaker.

Förrätten bjöd på härligt somriga smaker i form av färskpotatis med lax & löjrom. Eget recept efter inspiration från tidningarna Buffé och Mat & Vänner. Till detta serverades en lagom kyld Stella Artois (11379).

Eftersom det är sommar så kände vi att grilla var näst intill ett måste och det blev en Faringriljerad fläskfilé med primörsallad. Receptet hittade vi i tidningen Buffé. Till detta serverades den australiska Basilisk, 2005 (6327).

Till dessert serverades en kall rabarbersoppa med müsliflarn. Drycken som serverades till det var en ljuvlig Château Menota, 2005 (4087).Jannes kommentar
En fin kväll på Johans uteplats - grillat är sällan misslyckat. En trevlig aptitretande förrätt, med lite midsommarkänsla. Varmrätten överaskade lite (trots att jag deltog i matlagandet) med primörsalladens touch av curry - en trevlig överaskning. Rabarbersoppan var frisk och god, och hade nog fått en 4:a om bara müsliflarnet varit lite krispigare som det borde.
Betyg: 4/4/3+

Johans kommentar
En genomgående lyckad middag. Inledningen var en riktig höjdare med klassiskt somriga smaker. Varmrätten var också god och faringriljeringen höjde smaken på fläskfilén. Rabarbersoppan som avslutning tillsammans med vinet var en värdig avslutning på kvällen.
Betyg:4/4/4

Magnus kommentar
En trevlig kväll och en mycket god middag med svenska, klassiska och somriga smaker. Mina favoriter blir som så många gånger förr förrätt och dessert. Rabarbersoppan hade fått ett något högre betyg om lite av krispigheten flyttats från rabarbern till flarnen.
Betyg: 4+/3/4-

Peters kommentar
Den här tervliga avslutningen på terminen blir också en härlig start på sommaren. Smakerna som står till buds känns som skräddarsydda med tanke på det. Förrätten var som så ofta menyns höjdpunkt, det traditionella är ofta som godast men kanske inte det mest spännande. Varmrätten var god, men inget extra. Desserten med sin fina kombination av syra och sötma satte punkt för kvällen med den äran.
Betyg: 4/3/4

Inga kommentarer: