torsdag, april 24, 2008

Rustik elegans

Datum: 24 april 2008
Middag nr: 61
Kockar: Magnus & Peter
Plats: Peter

Vi går nu in på den 11:e omgången i det evigt uthålliga pumpernickelsällskapet. Temat för dagen är rustik elegans, vilket i vår tolkning innebär robusta klassiker men med något litet extra.

Fransk löksoppa
Först ut, en fransk löksoppa som gratineras med rostat lantbröd och västerbottenost. Till detta ett vitt vin från Marlborough, Nya Zealand, Saint Clair Riesling, 2007 (6456).

Dillkött
Älskad av många, hatad av andra. Dillkött delar Sverige i två läger. Men vi tog ansats i ett recept ur Kokbok av Mathias Dahlgren och gjorde en festvariant av det hela. Köttet serverades med lättkokta primörer och cypriotosk färskpotatis (som faktiskt höll mycket god kvalité). Åter igen hällde vi Saint Clair Riesling, 2007 i glasen.

Katrinplommonsufflé
Få saker ska smaka bättre till portvin än katrinplommonsufflé, så det var vi tvungna att prova. Till sufflén drack vi Taylor's 10 Year Old Tawny Port (8081).

Peters kommentar
Hela måltiden representerar vad jag älskar mest med mat. Enkla smaker i robusta rätter, utan att för den skull vara bedövande mättande. Löksoppan var en enkel inledning, som fungerade jättebra, men kanske utan att imponera. Varmrätten var en rikitg höjdare med fin, diskret dillsmak och mört kött. Personalen på Systembolaget i Tornby (Linköping) hjälpte oss att välja vinet och träffade helrätt. Det vita, fruktiga vinet smakade riktigt bra med både för- och varmrätt. Desserten blev den pricken över i:t som vi hade hoppats på. Och sufflé är inte så svårt att laga som många vill göra gällande, kom ihåg det.
Betyg: 4-/5/5

Magnus kommentar
En minnesvärd middag på det hela taget. Själv blev jag väldigt förtjust och glatt överraskad av hur gott dillkött kunde smaka och fantasktiskt bra det passar till vin. Sufflén var ganska slätstruken men i kombination med portvin höjs intrycket rejält.
Betyg: 3/5/4-

Johans kommentar
En lyckad middag som kanske inte imponerade lika mycket på mig som de två föregående, kockarna ;-). Löksoppan var smakfull och en bra entrérätt. Dillkött är kanske inte min favorit men det här var det godaste dillkött jag ätit. Sufflén tyckte jag om och portvinte som serverade till var underbart.
Betyg: 3/4-/4+

Inga kommentarer: