fredag, december 14, 2007

Svensk flärd

Datum: 12 december 2007
Middag nr: 58
Kockar: Johan & Peter
Plats: Johan

Äntligen så fick man återigen vara med på en Pumpernickelmiddag. Det blev enligt utsago från gästerna och medkock en riktigt lyckad tillställning och man kan nog säga att vi lämnar över stafettpinnen med flaggan bra nära toppen.

Första rätten för kvällen var en ugnsbakad palsternacka med dillfärskost och löjrom. Receptet hämtades från Mixmegapol, Fredagskocken. Att dricka serverades Crémant de Bourgogne Perle de Vigne,
ett mousserande vin från Franrike.

Till varmrätt serverades en hjortfilé med en klassisk pepparsås och spätzle samt portvin och enbärsinkokta fikon (recept från Tasteline), att dricka det italienska rödvinet
Brolio.

Så till sist blev det efterrätt och det i form av karamelliserad ädelost med rårörda hjortron. Receptet hämtades på Arlas hemsida. Till detta drack vi portvinet Sandeman's Invalid Port.
Peters kommentarer
Från början till slut en rejäl, god och, inte minst, jämn meny. Löjrom är en klassiskt lyxig förrätt, här med söt palsternacka som komplement till romens sälta och förskostens milda syra. Bubbel att dricka höjde flärdfaktorn ännu ett snäpp. Varmrätten var rejäl och välsmakande, med uppstekt spätzle som trevlig bas och fikonen som pricken över i. Spätzle var en ny trevlig upplevelse, jag gillade verkligen tuggmotståndet hos den tyska pastavarianten. Desserten också den en klassiker, ost och hjortron, med karamellisering som faktiskt gjorde en hel del på smakupplevelsen.
Betyg: 4+/4/4-

Johans kommentarer
Antar att det är bäst att börja med förrätten. Palsternacka tillsammans med löjrom är en härlig men kanske inte självklar kombination. Den funkade i alla fall riktigt bra och gav mig mersmak. Den rätten kommer att göras igen. Bubblet var en smakhöjare. Varmrätten var en riktigt god och fikonen är en allt för sällan använd ingrediens i min matlagning. I orginalreceptet är det egentligen älgfile istället för hjort som vi använde och det vore trevligt att prova med det någon gång. Efterrätten är enkel men mycket tilltalande.
Betyg: 4+/4/4-

Magnus kommentarer
Den här middagen är faktiskt en av mina totalfavoriter måste jag väl börja med att säga. Även om rätterna var klassiska och kanske inte så nydanande så var det oerhört gott rakt igenom. Det absolut tydligaste minnet från middagen är hur bra söt palsternacka, salt löjrom och syrlig färskost smakar tillsammans med mosserande vin. En riktig höjdare! Näst efter kommer vinkokta fikon tillsammans med pepprig sås.
Betyg: 5/4/4

Jannes kommentarer
Förrätten var en kul överaskning. Lite oväntat med palsternacka i förrättssammanhang (förutom i soppa då förstås). Tillsammans med löjrom & färskostkräm blev det en trevlig smakupplevelse. Varmrätten bjöd på en för mig ny smak - spätzle var kul att prova och riktigt gott, även om jag nog egentligen är en "potatismänniska". Pepparsåsen var fantastiskt god och varmrätten i sin helhet var mycket lyckad. Desserten föll mig också i smaken - den rekommenderar jag verkligen - enkel men mycket smakrik. Högt helhetsbetyg!
Betyg: 4/4/4+

Inga kommentarer: