torsdag, januari 10, 2008

Italien i färg, smak och association

Datum: 10 januari 2008
Middag nr: 59
Kockar: Janne & Peter
Plats: Söderleden 13A (Janne)

Så var det nytt år, och dags för vår första sammankomst för året. Den 10 januari samlades vi hemma hos Janne, och vi tycker att vi lyckades inleda det nya året på ett (om uttrycket ursäktas) smakfullt sätt.

Till förrätt serverades en sopptrio, bestående av perslijerotsshot, jordärtkockssoppa med sidfläsk och rödbetsshot med limeyoghurt. Recepten kommer från en återkommande inspirationskälla för vårt matgäng, tidningen Mat &
Vänner. Till förrätten serverades det italienska rödvinet Capello di Prete (2727) - Prästens hatt. Läs mer om vinet på V&S.

Varmrätten bestod av kycklingsaltimbocca med auberginefavorit. Receptet hittade vi hos ICA-kuriren.
Återigen hade vi Capello di Prete i glasen.

Som dessert bjöds ‎kanel- och kardemummakryddad äppletårta med äppelgrädde, tillagat efter ett recept från boken Mitt i maten av Rikard Nilsson och Jesper Aspegren.

Peters kommentar
Janne och jag insåg inte vad vi gav oss in på med den här menyn. Knappt två timmar brukar räcka för att få förrätten på bordet till en pumpernickelmiddag, men denna gång var det tufft. Men efter en halvtimmes väntan för Johan och Magnus stod sopptrion på bordet. Det var värt väntan. Succé, speciellt för kronärtskocksoppan som var juvelen i entrékronan. Karamelliserat sidfläsk tog en god soppa till nästan himmelska höjder. Vinet imponerade inte när vi skålade före måltiden, men till sopporna var det utsökt. Varmrätten förde middagen vidare i väl vald riktning med mild smakrikhet. Saltimboccan var kanske något överlagad (kycklingfilé är känsligt), men smakerna var det inget fel på. Äpplekakan som avslutning fullföljde trissen i milda men intensiva smaker. En toppenmeny!
Betyg: 5/4-/4

Johans kommentar
Bäst att passa på och kommentera den här middagen medan den fortfarande är färsk i minnet. Förrätten var vansinnigt god och jag kan hålla med Peter om att kronärtskocksoppan var vinnaren men rödbetsopppan med limecremen var tätt efter. Varmrätten kanske var lite överlagad men de milda fina smakerna från en massa örter och grönsaker vägde väl upp. Äppelkakan med dess sötma och toner av kanel och kardemumma var en ren njutning. En klart värdig avslutning på kvällen. Vinet som vi drack var utsökt och passade väldigt bra till både förrätt och varmrätt. Desserten ackompanjerades av ett vitt portvin, gott! En härlig meny som var värd väntan!
Betyg: 5/4/4-

Jannes kommentar
Alltid lika kul när man lyckas fixa en väl komponerad middag. Som Peter redan nämnt blev det lite stressigt i köket en stund, men våra väluppfostrade (och hungriga) gäster lät sig inte nedslås alltför mycket av väntan. Förrätten var ett kul koncept som dessutom fungerade väl i praktiken. Definitivt värt besväret! Kronärtskocksoppan blev en favorit, men de andra två är definitivt nåt jag gärna smakar igen. Alla tre passar säkert bra även var för sig som förrätt. Prova gärna! Saltimbocca har jag länge velat laga till. Här blev det en kycklingvariant som absolut får godkänt, och även grönsakerna som serverades till bjöd på fina smaker. Även äppelkakan som avslutning tilltalade mig, vän av kardemumma och kanel - riktigt fräscht med äppelgrädden till. Till desserten stod jag över portvinet till fördel för en calvados som passade fint till äpplekakan.
Betyg: 5/4-/4

Magnus kommentar
Kort sagt var det här en mycket lyckad anrättning. Några saker sticker ut från mängden. Först och främst sopptrion som var mycket estetiskt tilltalande. Kronärtskockssoppan med det karameliserade sidfläsket var definitivt en smakupplevelse utöver det vanliga. Avlsutning var också lika magnifik som enkel. Vitt portvin och den godaste äppelkaka jag smakat. Bättre än så blir det inte!
Betyg: 4+/3+/5

Inga kommentarer: