torsdag, oktober 02, 2008

Viva l'Italia

Datum: 2 oktober 2008
Middag nr: 64
Kockar: Johan & Peter
Plats: Peter (Kompanigatan 36)

Menyn för kvällen innehåller fyra rätter. Från början var planen tre, men när Peter handlade lufttorkat renkött i Helsingfors fick vi se till att göra plats för det.

En mild italieninspirerad tomatsoppa inleder måltiden, serverat med parmachips och ett gott italienskt bondbröd. Till detta drack vi italienska Terreno Chianti Classico (2373), som dessutom ackompanjerade ytterligare två rätter.

Ingen italiensk meny utan pasta. Den hemmagjorda raviolin, en helt egenkompnonerad skapelse, med en fyllning av lufttorkat renkött, svart trumpetsvamp (torkad), parmesan, ricotta, rostade pinjenötter, och färsk oregano serverades med en sky av vitt vin, smör och grädde. I glasen hälldes mer Terreno Chianti Classico.

Dags för varmrätt: kalvrullader med zucchini och taleggio, vita bönor med salvia, smörfrästa grönsaker (sockerärter och gul paprika) och ännu ett glas Terreno Chianti Classico.

Sorbetto al limone e basilico - på italienska ringar namnet på desserten så mycket vackrare än svenska "citronsorbet med basilika". Som avslutning drack vi en kopp espresso på alldeles nymalda bönor.


Peters kommentar
Italienska smaker ligger mig varmt om hjärtat så det är inte särskilt svårt att uppskatta fyra rätter på det temat. Kvalitén på maten varierade dock. Bäst var raviolin, minst lyckad varmrätten. Någonstans däremellan hamnade både soppa och sorbet. Problemet var nog att rätterna kändes alltför vardagliga och inte som festmat. Vinet funkade fint till det varma, men blev ingen favorit. En god måltid som jag dock gissar snart glöms bort till förmån för mer helgjutna pumpernickelmenyer.
Betyg: 3+/5/2+/3

Johans kommentar
Alldeles för länge sedan som denna middag inmundigades. Det som jag kommer ihåg bäst är soppan och raviolin. Raviolin känns extra bra eftersom det är ett recept komponerat av Peter. Soppan med dess parmaflarn var trevlig den också.
Betyg: 4/5/2/3-

Magnus kommentar
Betyg:

Jannes kommentar
Betyg:

Inga kommentarer: