söndag, september 09, 2007

Höstsmaker

Datum: 6 september 2007
Middag nr: 56
Kockar: Janne & Johan
Plats: Janne

Äntligen höst och dags för nya spännande middagar. Kvällens middag är nummer 56 i ordningen och efterlängtad efter sommaruppehållet. Det fanns inget uttalat tema för kvällen men, middagen gick tydligt i höstens tecken.

Till både för- och varmrätt hade vi Wolf Blass Eagle Hawk Chardonnay (16443) i våra glas. Som förrätt serverades en Kantarellsoppa med färskost och bacon samt kanderade äpplen. Receptet är hämtat från tidningen Vin & Bar Journalen.


Varmrätten utgjordes av Halstrad regnbåge, med ugnsrostade palsternackor och tomatsås. Receptet är hämtat från IcaKuriren.


Middagen avslutades med en Lingon- och mandeldessert efter ett recept hämtat från Tasteline.


Peters kommentarer
Menyns egenskaper påminner om så många tidigare middagar, fantastisk förrätt som sedan inte går att leva upp till. Kantarellsoppan smakade inget mindre än fantastiskt. Färskostkrämen kompletterade med kraftiga smaker och äppelklyftorna bröt av med både syra och sötma. Smakkombinationerna gav precis den variation som krävs för att göra en rätt intressant från början till slut. Mersmak!

Varmrätten var mycket god. Tomatsåsen och rostad palsternacka bidrog med mest smak, men efter smakexplosionen till förrätt räckte det itne riktigt till. Värt att nämna är att Johan själv dragit upp regnbågen ur Gransjöns mörka vatten tidigare i sommar.

Desserten slutligen smakade bra, men särskilt spännande eller kul var den ju inte. Vinupplevelsen, med denna nästan sprudlande chardonnay, följde rätterna till punkt och pricka. Klockrent till soppan, bra till fisken.
Betyg: 5/3/2

Magnus kommentarer
Det bestående intrycket från denna middag är definitivt förrätten. En eloge till kockarna för denna fantastiska anrättning. Grymma smakkombination, snygg uppläggning och ett vin som lyfte rätten ytterligare. Bra gjort!
Betyg: 5/3/2-

Johans kommentarer
Kan bara hålla med föregående skribenter. Förrätten var fantastisk, även jag vill ge en eloge till kockarna för denna fantastiska rätt :-) Varmrätten var god om en inte fantastisk. Givetvis var det lite extra att få tillreda och äta den fisk som man själv dragit upp. Tyvärr så lyfte inte rätten till de högre höjderna. Vinet passade alldeles lysande till förrätten och bra till varmrätten. Så kommer vi slutligen till efterrätten. Som Janne påpekade under middagen "det här passar bättre som frukost".
Betyg: 5/3/2-

Jannes kommentarer
Förrätten rekommenderas varmt - snyggt och mycket goda smaker. Varmrätten var god men höll inte alls samma klass som förrätten. Lite "vardaglig" i både smak och utseende - skulle varit fantastisk som tisdagslunch eller liknande. Vinet gjorde sig bra till både till för- och varmrätten. Efterrätten blev inte alls den fina avslutning men önskar sig.
Betyg: 5/3/2-

Inga kommentarer: