lördag, september 29, 2012

Linssoppa med parmachips

Efter en förmiddag på stan behöver Ines och jag snabb lunch. Morotssoppa sa jag, "nötsoppa" kontrade Ines. Jag tänkte då morötter, ingefära och linser som proteinkälla. Rostade pumpakärnor skulle mätta Ines nötsug. Väl hemma hittade jag inga morötter så det fick bli linssoppa istället.2 port

olja
1/2 gul lök hackad
1 krm spiskummin
1 krm koriander malen
cayennpeppar
svartpeppar
1 cm ingefära hackad
röda linser avrunna kokta (285 g tetra)
1/2 l grösaksbuljong (t.ex. av fond)
1/2 citron
kryddgrönt/ört
3 skivor parmaskinka

Fräs lök och de torra kryddorna i olja. Lägg i ingefära och linser nån minut på slutet. Slå på buljong och låt koka 10-15 min.

Rosta pumpakärnor i torr stekpanna.

Stek några skivor parmaskinka i torr panna (eller på bleck i ugnen) tills de är lätt krispiga. Strimla.

Riv ner skalet av en halv citron i soppan. Lägg i kryddgrönt. Mixa slätt. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. (Jag tog en stjälk bak choi istället för kryddgrönt vilket gav en fin färgbrytning.)

Lägg strimlor av parmaskinka och rosta pumpakärnor i botten på soppskål. Slå soppan över och ringla chiliolja på toppen. Ät gärna med en skiva gott surdegsbröd. Både Ines och jag tyckte det blev jättegott (Ines utan chiliolja dock).

Chiliolja: Smula ner 3 torkade chili med näven och lägg i torr, medelhet panna. Efter någon minut, slå på 0,75 dl olja och låt stå någon minut eler två. Låt svalna och sila av. För lite mildare olja sila innan den svalnar.

Inga kommentarer: