tisdag, oktober 30, 2012

Matig kycklingsoppa med apelsin och rosmarin

Den här matiga soppan föll både tonårsgrabbarna och treåringen på läppen.

3-4 port

8 dl kycklingfond
5 cm purjo, skivad
2 morötter, hackade
2 palsternackor, hackade
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk rosmarin, torkad
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
saften av en apelsin
rivet skal av en apelsin
(färsk hackad rosmarin)
salt
peppar
saft av citron

smör
200 g champinjoner (gärna skogschampinjoner)
500 g kycklinglårfile

Koka upp kycklingfond med grönsakerna, apelsinsaft och torkad rosmarin. Låt puttra tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt apelsinskal, , creme fraiche, grädde och färsk rosmarin efter smak. Låt koka upp igen. Mixa sedan slätt. Späd med mjölk eller vatten om soppan är för tjock (den ska vara krämig). Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Salta och peppra kycklinglårfilen och stek i smör. Strimla den stekta kycklingen och håll varmt.

Dela svampen i kvartar, stek i smör. Salta och peppra.

Lägg kycklingstrimlor och svamp i botten på soppskålarn, slå soppan över. Servera med ett gott bröd.