söndag, september 23, 2007

7 smaker bättre än 3

Besökte en restaurang med det blygsamma namnet Restaurangen igår. Här beställer man inte som brukligt är förrätt, varmrätt och efterrätt utan här väljer man istället ett antal smaker. Tre, fem eller sju där sju smaker motsvarar en hel trerätters middag. Detta kanske låter som en rolig idé men något som inte fungerar i praktiken men det gör det faktiskt. Personalen bär in rätt efter rätt, den ena mer fantastisk än den andra, i ett perfekt tempo.



Om ni gör ett besök till Restaurangen ska ni inte missa följande smaker:

  • Pepparrot - "Tartar" fjordlax, äpple, senap
    En laxtartar på gurka, syrligt äpple och lax. Toppad med krutonger och riven pepparrot. Allt serverat i ett cocktailglas.
  • Krondill - "S.O.S." gös, kräftor, tomat
    Gös och kräftor i en gudomlig krondillssmakande tomatsås serverad tillsammans med en västerbottenpaj.
  • Kapris - "Råbiff" oxrygg, betor
    Råbiff med röd- och gulbeta, med kapris och sojasås. Toppad med avruga kaviar.

Johans kommentarer:
Jag måste passa på att nämna att jag också har besökt Restaurangen. Jag provade lite andra saker än Magnus och måste slå ett slag för:

  • Tryffel - "Fritto Misto" sparris och citron. Det är färsk sparris som friterats och serveras med en tryffelkräm som är gudomlig. Detta serverades med Cuvée Thyra som är ett sydafrikanskt vin och som lyfte rätten till skyarna.
  • Kaffe - "Semifreddo" med körsbär. Serveras fryst i en kaffekopp tillsammans med Recioto della Valpoliciella L'Ermita, ett Italienskt dessert vin.
En smak som jag inte rekommenderar:
  • "Oliv" - "Osso Buco" lammfilé med mortadella. Lammfilén var väldigt tråkig och seg. Rätten som helhet rätt så intetsägande om en väldigt läckert serverad.
Som helhet var allt över förväntningarna och ett besök rekommenderas starkt. Enastående uppläggningar och en suverän service.

Restaurangen hittar du på Oxtorgsgatan 14 i Stockholm inte långt från Hötorget.

söndag, september 09, 2007

Höstsmaker

Datum: 6 september 2007
Middag nr: 56
Kockar: Janne & Johan
Plats: Janne

Äntligen höst och dags för nya spännande middagar. Kvällens middag är nummer 56 i ordningen och efterlängtad efter sommaruppehållet. Det fanns inget uttalat tema för kvällen men, middagen gick tydligt i höstens tecken.

Till både för- och varmrätt hade vi Wolf Blass Eagle Hawk Chardonnay (16443) i våra glas. Som förrätt serverades en Kantarellsoppa med färskost och bacon samt kanderade äpplen. Receptet är hämtat från tidningen Vin & Bar Journalen.


Varmrätten utgjordes av Halstrad regnbåge, med ugnsrostade palsternackor och tomatsås. Receptet är hämtat från IcaKuriren.


Middagen avslutades med en Lingon- och mandeldessert efter ett recept hämtat från Tasteline.


Peters kommentarer
Menyns egenskaper påminner om så många tidigare middagar, fantastisk förrätt som sedan inte går att leva upp till. Kantarellsoppan smakade inget mindre än fantastiskt. Färskostkrämen kompletterade med kraftiga smaker och äppelklyftorna bröt av med både syra och sötma. Smakkombinationerna gav precis den variation som krävs för att göra en rätt intressant från början till slut. Mersmak!

Varmrätten var mycket god. Tomatsåsen och rostad palsternacka bidrog med mest smak, men efter smakexplosionen till förrätt räckte det itne riktigt till. Värt att nämna är att Johan själv dragit upp regnbågen ur Gransjöns mörka vatten tidigare i sommar.

Desserten slutligen smakade bra, men särskilt spännande eller kul var den ju inte. Vinupplevelsen, med denna nästan sprudlande chardonnay, följde rätterna till punkt och pricka. Klockrent till soppan, bra till fisken.
Betyg: 5/3/2

Magnus kommentarer
Det bestående intrycket från denna middag är definitivt förrätten. En eloge till kockarna för denna fantastiska anrättning. Grymma smakkombination, snygg uppläggning och ett vin som lyfte rätten ytterligare. Bra gjort!
Betyg: 5/3/2-

Johans kommentarer
Kan bara hålla med föregående skribenter. Förrätten var fantastisk, även jag vill ge en eloge till kockarna för denna fantastiska rätt :-) Varmrätten var god om en inte fantastisk. Givetvis var det lite extra att få tillreda och äta den fisk som man själv dragit upp. Tyvärr så lyfte inte rätten till de högre höjderna. Vinet passade alldeles lysande till förrätten och bra till varmrätten. Så kommer vi slutligen till efterrätten. Som Janne påpekade under middagen "det här passar bättre som frukost".
Betyg: 5/3/2-

Jannes kommentarer
Förrätten rekommenderas varmt - snyggt och mycket goda smaker. Varmrätten var god men höll inte alls samma klass som förrätten. Lite "vardaglig" i både smak och utseende - skulle varit fantastisk som tisdagslunch eller liknande. Vinet gjorde sig bra till både till för- och varmrätten. Efterrätten blev inte alls den fina avslutning men önskar sig.
Betyg: 5/3/2-