fredag, maj 11, 2007

Vårmiddag

Datum: 10 maj 2007
Middag nr: 54
Kockar: Johan & Magnus
Plats: Villes väg 1, Bankekind(Johan)

Denna middag hade samtliga ordinarie pumpernicklar närvarande. Det började med en lätt sallad och ett lagom kylt Chardonnay. Efter detta serverades en grillad kalvmedaljong med risotto. Till efterrätt så bjöds det på en frisk xantépudding med ett glas Asti Cinzano.

Sauterad sparris på en vårsallad
Recept från TV4. Salladen avnjöts tillsammans med en Lindemans Bin 65 Chardonnay(2106).

Grillad kalvmedaljong och risotto med sparris, bakade tomater och pinjenötter
Receptet kommer från Mix Megapol, fredagskocken. Till denna så serverades ett utsökt vin Torremora Dolcetto 2006 (42301).


Xantépudding med inkokt päron och rostade pinjenötter
Även denna rätt kommer från Fredagskocken, Mix Megapol. Till detta serverades Asti Cinzano (7711).

Johans kommentarer
Det började med en lätt sallad och ett lagom kylt Chardonnay, bra med en lätt sallad då varmrätten var betydligt mer matig. Efter detta serverades en Grillad kalvmedaljong med en risotto till detta så drack vi mycket väl passande vin. Till efterrätt så bjöds det på en frisk Xantépudding med ett glas Asti Cinzano, gott.
Betyg: 3+/4/3+

Magnus kommentarer
Jag tyckte helhetsbetyget på denna trerättersmiddag var ovanligt högt. Det enda som drar ner betyget var de något överkokta sparrisarna till förrätten. Xantépudding med mousserande sött vin var en grym kombination.
Betyg: 4-/4/4+

Peters kommentarer
Johan och Magnus har lyckats komponera en fin trerättersmeny, där smaker och tyngd följer upp varandra på ett lyckat vis. Den inledande salladen är fräsch med den lätta syran från citronsmöret och banar väg för chardonnay-vinet (som matchar sparrisen väl, vilket inte är helt självklart). Varmrätten är stabil med rustika smaker. Kul detalj är att sparris återkommer även här, som inslag i risotton. Är det på någon punkt menyn kunde ha förbättrats för att nå absolut toppbetyg, hade det varit med något smakrikt tillbehör som motvikt till de milda smakerna. Valet av Asti till desserten är perfekt, det toksöta bubblet funkar fenomenalt till de intensiva päronsmakerna.
Betyg: 3+/3+/5

Jannes kommentarer
Nu är det ett tag sedan detta tillfälle, men jag tänkte ändå försöka betygsätta middagen så gott jag kan i efterhand.

En väl komponerad och balanserad middag med en lätt, fräsch och riktigt god, sallad som förrätt. Risotto är lite av en personlig favorit och den tillhörande kalvmedaljongen var perfekt tillagad. En riktigt god och festlig varmrätt. Det röda vinet som serverades till hade jag själv utan framgång jagat på Systembolaget när hade säljstart någon månad tidigare. Nu fick jag tillfälle att smaka det ändå, och jag blev inte besviken. Ett riktigt gott vin, men kanske inte så kraftigt som jag tänkt mig.

Xantépudding med mousserande sött vin var en kombination som jag gillade och middagen får ett bra helhetsbetyg.
Betyg: 3+/4/4

söndag, maj 06, 2007

Fläskkarré med äppelbalsamvinäger

Till söndagsmiddag blev det fläskkarré med rostade rotsaker och skysås på äppelbalsamvinäger. Kanske inte helt rätt med tanke på säsongen och kanske inte så nytänkande men fuktansvärt gott om jag får säga det själv. Här kommer receptet som är mycket enkelt.

Stek köttet runt om i en varm panna. Mortla alla kryddor och gnid in karrén. Skär potatis, morötter och palsternackor i bitar. Blanda rotsaker med olivolja, salt och dillfrön. Sätt in allt i ugnen på 175 grader. Häll ca. 1 dl vatten i formen tillsammans med karrén. När karrén har en innertemperatur på 68 grader är rotsakern fint rostade. Såsen görs genom att blanda kalvfond, fond från steken, äppelbalsamvinäger och honung. Red av med majsena. Voila!

Ingredienser
Benfri hel fläskkarré
Potatis
Morötter
Palsternackor
Dillfrön

Kryddblandning:
3 msk fänkålsfrön
2 kryddnejlikor
1 msk torkade franska örter
råsocker
salt
svartpeppar

Skysås:
1 dl kalvfond
3 msk äppelbalsamvinäger
sky från steken