onsdag, oktober 25, 2006

Höst, enkelt, svenskt

Datum: 19 oktober 2006
Nr: Pumpernicklarna 49
Kockar: Magnus & Peter
Plats: Götgatan 28, Linköping (Peter)

Potatis- och purjolökssoppa
Det bjöds en hemmasnickrad variant, smaksatt med sherry, serverad med löjrom och en gräslöks- och citronolja. Till dryck valdes Hoegaarden Witbier (1563), ett belgiskt veteöl.

Rödbetor med pepparrotscreme fraiche
Lättkokta rödbetsklyftor serverades med små skålar creme fraiche smaksatt med färsk, riven pepparrot och honung. Veteölet från soppan gjorde ny entré och fick sällskap av en nubbe smaksatt med johannesört. Snapsen är gjord av Jörgen Johansson (1966-2005) och njöts till hans minne.



Helstekt kotlettrad med honungsrostade grönsaker och äppelvinägersky
Receptet är taget från tidningen Bolaget med unggriskotletten utbytt mot benfri kotlettrad. Till detta drack vi sydafrikanska Beyerskloof Pinotage (nr 12936).


Pepparglacerade äpplen
Ett recept plockat från Tinas Kök. Äpplena avnjöts med vaniljglass och det ljuvliga Elfenhof Ausbruch 1998 (nr 12901).


Peters kommentar:
Med dagens middag inleds runda nummer nio sedan starten. Inte illa, eller hur?
Måltiden utgjordes av rakt igenom mycket lättlagade rätter med enkla, rena smaker. Soppan smakade utsökt, men löjrommen kom bort något bland de andra smakerna och kändes lätt överflödig. Menyns höjdpunkt var rödbetorna, det enkla är ofta helt rätt. Veteölet passade utmärkt till båda dessa förrätter. Varmrätten med smak av anis och honungs- och rotsakssötma var trevlig men knappast spektakulär. Det sydafrikanska rödvinet kompletterade fint. Största överraskningen, det oväntat saftiga fläskköttet (det fick stå till 72 grader, lite för länge trodde vi). Äppledesserten smakade bra men saknade det lilla extra, vilket det utsökta dessertvinet dock inte kan anklagas för. Vinets sötma vägdes upp mycket fint av en tydlig syra och lyckades höja totalintrycket av måltidens final.
Betyg: 4/4/3/3

Magnus kommentar:
Rena svenska smaker brukar gå hem hos mig och så även den här gången. Soppan var den svagaste rätten där löjrommen dessutom föll bort i den något peppriga potatissoppan. Rödbetor och pepparrot är däremot en fantastisk kombination. Kan varmt rekommenderas! Varmrätten var mycket god och enkel att tillaga. Mycket smaker från anis och rotsaker. När jag gjorde om den för en annan middag en vecka senare lade jag till fänkål och citronskal till kryddblandningen vilket blev lyckat. Även äppeldesserten var godkänd. Helhetsintrycket höjdes av det fantastiska vinet.
Betyg: 2/4/3/3+

Jannes kommentar:
Kul med en "mellanrätt", här i form av rödbetorna, som dessutom smakade mycket gott. Soppan smakade bra, men jag håller med Magnus om att löjrommen föll bort lite. Varmrätten var enkel och välsmakande, och fick oss alla att tänka på, och prata om klassisk svensk husmanskost (i positiv mening). Äppeldesserten får också godkänt. Som helhet enkla smaker med en lite lyxig twist och till det väldigt gott vin.
Betyg: 2/3/3/2

Johans kommentar:
Jag börjar med att hålla med föregående skrivare att soppan var god men löjrommen kom inte alls till sin rätt. Rödbetorna med pepparrots-fraichen var en väldigt positiv upplevelse. Ölet som serverades till de första rätterna passade väldigt bra. Varmrätten tycker jag var en riktig höjdare med milda och rena smaker. Vinet lyfte rätten än mer. Efterrätten får knappt godkännt av mig eftersom jag fick i princip äta den på stående fot för att hinna med min buss. Det som smakade bäst i den stressen var dessertvinet som jag kan rekommendera starkt.
Betyg: 3/4/4-/2+

tisdag, oktober 24, 2006

Pumpernicklarna #48

Datum: 15 juni 2006
Kockar: Johan & Magnus

Pumpernicklarna #47

Datum: 4 maj 2006
Kockar: Janne & Peter

Pumpernicklarna #46

Datum: 9 mars 2006
Kockar: Johan & Peter
Plats: Götgatan 28, Linköping (Peter)

Musslor
Dryck: Robertson Cabernet Sauvignon

Tonfisk med quinoa
Dryck: Laroche Merlot

Pumpernicklarna #45

Datum: 2 februari 2006
Kockar: Janne & Magnus
Plats: Munkhagsgatan 116B, Linköping (Janne)

Palsternackscapucchino med päron och valnötshack
Källa: Arla
Serverades med ett torrt vitt vin




Stekt gös med smöriga betor
Källa: Stockolm City - koll på Stan
Serverades med ett Alcasevin





Sötsyrligyrlig lingontartlette
Källa: Stockolm City - koll på Stan
Serverades med ett kaffe och punch






Jannes kommentar:

När detta skrivs är det ett tag sen middagen avnjöts, så minnet sviker ju lite. Men, jag minns ändå att jag satt på tåget hem från Stockholm efter ett kundbesök och bläddrade i gratistidnigen Stockolm City - koll på Stan, nån dag eller två före den planerade middagen. Där fick jag syn på recepten på både varmrätten och desserten. Varmrätten fastnade jag för direkt och desserten fick hänga med av bara farten. Som jag minns det nu var det en ganska lyckad middag. Jag vågar rekommendera varmrätten - trots att det var ett tag sedan, men det känns fel att sätta betyg så här långt efteråt.

Pumpernicklarna #44

Datum: 12 januari 2006
Kockar: Johan & Magnus

fredag, oktober 20, 2006

Första inlägget

Vill passa på att tacka för en utsökt middag igår kväll. Kändes som en bra nystart efter ett alldeles för långt uppehåll.